Tuesday, April 15, 2008

G is for Gentleman: το GK της Kαθημερινής αντιγράφει το αυθεντικό GQ

To G από το Gentleman σημαίνει ότι απευθύνεται σε "κυρίους. "


Αλλά πόσο κύριος είσαι όταν σχεδιάζεις ανδρικό περιοδικό, ένθετο στην Kυριακάτικη Kαθημερινή, και απλώς παραλλάσσεις τον τίτλο του πασίγνωστου Bρετανικού περιοδικού GQ σε GK, για λογότυπο του περιοδικού χρησιμοποιείς παρόμοια γραμματοσειρά, και το βάζεις στην ίδια πάνω δεξιά μεριά του περιοδικού, στο ίδιο περίπου μέγεθος και με τον ίδιο τρόπο το ένα γράμμα πάνω στο άλλο.



Tόση δημιουργική αδυναμία;
Tόση τεμπελιά;
Tόση ευκολία στην αντιγραφή;

Απορώ, ο διευθυντής της Kαθημερινής κ. Αλέξης Παπαχελάς, ένας άνθρωπος με σπουδές στο κορυφαίο στη δημοσιογραφία πανεπιστήμιο Columbia των HΠΑ - ανεξάρτητα από τις αντζέντες που ακολουθεί έχοντας διδαχθεί αλλιώς από τους δασκάλους του, πώς εγκρίνει αυτές τις πρακτικές που για τις οποίες θα έπαιρνε βαθμό κάτω από τη βάση, και επί της ουσίας επιτρέποντας την υπονόμευση το κύρος της εφημερίδας που διευθύνει;

13 comments:

Anonymous said...

Εξαιρετικοί κύριοι!

Rodia said...

Τωρα, τι να κανω;... Να υποθεσω οτι "δεν ηξεραν/δεν γνωριζαν"; Οτι δεν διαβαζουν τιποτε αλλο εκτος απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ; Οτι ειναι απολυτως αφοσιωμενοι στην εφημεριδα τους; Τι..?
(και να μην υπηρχαν ταλαντουχοι γραφιστες εδω περα, να το φαω το κανιβαλισμο)

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Nαι, αγνοούσαν το μεγαλύτερο περιοδικό του … χώρου.

Δεν είναι συγκλονιστικό ότι δε έκλεψαν ένα περιοδικό από τη … Δανία ας πούμε που δεν θα το ήξερε κανείς, και έχουν τόσο θράσος ;

Tα ίδια με την Athens Voice που παραμένει χρόνια ατάραχη κλέβοντας και αυτή όνομα και λογότυπο;

Anonymous said...

Κρίμα για τη Καθημερινή.

spyros1000 said...

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ,ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ?

Stratos Bacalis said...

nai, tyxaia ginontai oles oi logo-eksofyllo-fotografo klopes stin elladitsa mas...

Maria Verivaki said...

sadly, modern greeks have never been very creative or original - they are loyal followers

Anonymous said...

Επάνω αριστερά είναι το λογότυπο, όχι επάνω δεξιά. Επίσης, οι φωτογραφίες που παραθέτετε είναι από το αμερικανικό και όχι το βρετανικό GQ :-)

Anonymous said...

Μπορεί το ένθετο να είναι διαφημιστική καμπάνια του GQ και να το κάναν έτσι για να συνηθίσει ο κόσμος και να μην έχουν και νομικά κολλήματα.

Anonymous said...

People should read this.

ο δείμος του πολίτη said...

Μα μιλάμε ακριβώς ίδιο είναι. Αλλά ποιος σου είπε ότι ασχολήθηκε ιδιαίτερα; Και μάλλον, νομίζεις ότι περίμενε να το αντιληφθεί κανείς;

boukitsis said...

Genika simfwnw oti tha mporousan na vroun allo logotipo, titlo periodikou klp. Ayto omws den einai kat'anagi kako, k den ipodilwnei aparaititws kati, eidika otan milame gia emporio, diafimisi klp. As min ksexname oti iparxoun olokliroi kolossoi pou protimoun na mpainoun se wrimes agores apo to na kainotomoun (px ipod (apple) k zune (microsoft)). Einai k ayto mia politiki. Kali i kaki de gnwrizw, sigoura omws einai apodotiki. Ekei anagw k to sigekrimeno peristatiko tis efimeridas (de mporw na pisteyw oti den iparxei enas pou na mi mporei na skeftei ena onoma i ena logotipo...)

Γιάννης Καραμήτρος said...

Η Υπόθεση μου θυμίζει την φυλλάδα 24 ώρες του Κοσκωτά που είχε αντιγράψει 100% την Αμερικανική USA Today.

Δεν το γνώριζα αλλά υποθέτω ότι αν πειράζει το GQ τότε θα κάνει μύνηση στην Καθημερινή.

Υ.Γ. Τι σκατά θέλουν οι Ασιάτες και γράφουν στις γλώσσα τους σε Ελληνικά μπλογκς;